https://www.haytap.org/haytap-petshop-trafiine-dikkat-cekmek-cin-guemruekte-kedi-halesine-girdi
Haytap Petshop Trafiğine Dikkat Çekmek İçin Gümrükte Kedi İhalesine Girdi
Bugun Edirne’de gümrükte yakalanan zavallı kedilerin açık artırma ile satış ihalesine petshopcular tekrar bu zavallıları vitrinlerinde satabilmek , HAYTAP ise hayvanları kurtarabilmek için giriyor. Yanımızda veteriner hekimlerle bu sabah yine Edirne Gümrüğündeydik.
Geçtiğimiz haftalarda Edirne Hamzabey Gümrüğünde kaçak olarak yurda sokularak petshoplarda satılmak üzere olan kedilerin bugün ihalesi vardı. İhaleye petshopcularla beraber Haytap da girdi ve açık artırma sonucunda 11 kediden sağ kalan 6 tanesini Haytap sahiplendirmek tedavi etmek ve kısırlaştırmak üzere az önce aldı.
Bu kaçak olarak yurda giren hayvanlardan yakalananın sadece bir bölümü. Tesadüfen haberimiz olan bir durum. Kediler son on gündür bir tavuk kümesindeydi ve hastalıktan yarısı ihale gününe kadar ölmüştü. Edirne’ye iki defadır veteriner hekim arkadaşlarımızla gitmiş ancak , tedavileri için daha kısmen gerçekleştirmiş , ama gümrük alanı dışına çıkartamamıştık.
Hepimizin merakla beklediği ihale bedeli Haytap tarafından gümrük müdürlüğüne yatırıldı ve kediler hemen tedavi için İstanbul’a getirilmek üzere yola çıktı.
Bulgaristan’dan kaçak yollarla Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye bir Bulgar plakalı otomobilde sokulmak istenen 11 kedi Trakya Gümrük Muhafaza İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince bir çanta içinde yakalandı. Kedilerden 5i sağlıksız ortamda barındıkları için telef olurken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Edirne Tasfiye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ) 6 kediye bugün 7 bin 800 liraya ihaleyle satışa sundu.
İhaleye katılan HAYTAP İstanbul temsilcisi Zuhal Aslan, 6 kediyi 4 bin 250 liraya satın aldı. Kendilerin tedavilerini yaptırıp, ömür boyu sahiplenecek kişilere vereceklerini belirten Aslan, şunları söyledi:
Kedilerin sağlık durumları kritik. Onları hemen alıp İstanbul’da bir klinikte tedavi altına alacağız. Sonrasında sahiplendireceğiz onları. İhaleye 11 kedi için geldik fakat 5 tanesi hasta olduğu için öldü. Şu an 6 kediyi ihaleden almış olduk. Toplamda 4 bin 250 lira para ödemiş olduk. Bundan 2 gün önce kedileri görmeye geldiğimizde veteriner ile yaptığımız kontrolde ishal hastası olduğunu anladık. Kedileri hemen tedavi altına alacağız. Daha sonra onları ömür boyu terk etmeyecek yuvalar bulup ücretsiz sahiplendireceğiz. Sınır kapılarında hayvanların ölmemesi için sağlıklı hayvan barkımevleri yapılmalı. Bunun için de bu bölgede çalışma başlatacağız
Gümrükten ihale ile satılan kedileri HAYTAP aldıEdirne’nin Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçak yollarla geçirilmek istenirken yakalanan ve ihale yoluyla satılan İran ve İngiliz melezi 6 kediyi Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) 4 bin 250 liraya satın aldı. Sınırda yakalandıklarında 11 tane olan yavru kedilerden 5 tanesi, bulundukları sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle hayatını kaybetti. TBMM’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda yaptığı değişikliğe göre Pet-shop’larda hayvan satışlarına sınırlama getirilmiş, evcil hayvan satmak veya satın almak isteyenlere eğitim sertifikası alma zorunluluğu konulmuştu. Buna rağmen 5 gün önce yakalanan yavru kediler, bulundukları an sahiplendirilmek yerine ihalede satışa sunulmak üzere uygun olmayan koşullarda bekletildi ve bunun sonucunda 5 yavru kedi öldü, bugün satılan 6 yavru kedinin sağlık durumlarının da kritik olduğu belirtildi.15:0720 Ekim 2016Bulgaristan’dan kaçak yollarla Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye bir Bulgaristan plakalı otomobilde sokulmak istenen 11 kedi Trakya Gümrük Muhafaza İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince bir çanta içinde yakalandı. Kedilerden 5’i sağlıksız ortamda barındıkları için hayatını kaybederken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Edirne Tasfiye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ) 6 kediye bugün 7 bin 800 liraya ihaleyle satışa sundu.
İhaleye katılan HAYTAP İstanbul temsilcisi Zuhal Aslan, 6 kediyi 4 bin 250 liraya satın aldı. Kendilerin tedavilerini yaptırıp, ömür boyu sahiplenecek kişilere vereceklerini belirten Aslan, şunları söyledi: “Kedilerin sağlık durumları kritik. Onları hemen alıp İstanbul’da bir klinikte tedavi altına alacağız. Sonrasında sahiplendireceğiz onları. İhaleye 11 kedi için geldik fakat 5’i hasta olduğu için öldü. Şu an 6 kediyi ihaleden almış olduk. Toplamda 4 bin 250 lira para ödemiş olduk. Bundan 2 gün önce kedileri görmeye geldiğimizde veteriner ile yaptığımız kontrolde ishal hastası olduğunu anladık. Kedileri hemen tedavi altına alacağız. Daha sonra onları ömür boyu terk etmeyecek yuvalar bulup ücretsiz sahiplendireceğiz. Sınır kapılarında hayvanların ölmemesi için sağlıklı hayvan barınakları yapılmalı. Bunun için çalışma başlatacağız.”
Kedileri kontrol eden HAYTAP üyesi veteriner Çağrı Akkın, kedilerin sağlık durumlarının iyi olmadığını, ishal ve gözlerinde enfeksiyon olduğundan kedileri hemen tedavi altına alacaklarını söylerken, kediler özel kafeslere konularak İstanbul’a götürüldü.
DEVLETİN AYIBI: HAYVAN TİCARETİ
Özellikle kedi ve köpeklerin, köle ticaretinden farksız olan kaçak yollarla alınıp satılması işlemi uzun yıllardır yaygın şekilde uygulanıyor. Pet-shop’larda çok yüksek fiyatlara satılmak üzere yurt dışından getirilen evcil hayvanların çoğu, yasa dışı yapılan bu yolculuklarda hayatını kaybediyor, pek çoğu da hastalıklı şekilde satışa sunuluyor. TBMM, hayvan hakları savunucularının da yoğun çabaları sonucu bu konuda bir sınırlama getirilmesi için Hayvanları Koruma Kanunu’nda bazı değişiklikler yapmıştı. Değişiklikler; ‘-Ev hayvanı satanlar ve sahiplenenler, bu hayvanların bakımı ve korunmasıyla ilgili belediyelerin verdiği eğitim programlarına katılarak sertifika almak zorunda olacak. -Pet-shop’larda yalnızca akvaryum balıkları ve kuş türleri satılabilecek.’gibi maddeleri içeriyor olmasına rağmen, pet-shop’larda evcil hayvan satışları devam ediyor ve denetimlerin ne sıklıkla yapıldığı konusu da belirsiz.
Böylesine bir sirkülasyonu devam ettirebilmek adına, adeta bir üretim tesisi gibi hayatının sonuna kadar damızlık olarak kullanılan hayvanların sayısı da oldukça fazla. Bugün HAYTAP tarafından ihalede satıln alınan kedilerin, bulundukları gün bakımını üstlenecek kişi ya da kurumlara verilmeyip satışa sunulmak üzere bekletilmeleri de büyük tepki çekti. Yavru kedilerin bu şekilde devlet eliyle satışa çıkması, pet-shop denetimlerinin uygun şekilde yapılmadığı konusunu yendien gündeme getirdi. Yasaya göre, açılan dükkanların denetiminin İl Çevre Müdürlüğü ve Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyor. Bu birimler, 5199 sayılı yasadan kaynaklanan yetkilerini kullanıp esaslı bir denetim yapıyor olsalardı, Türkiye’deki pet-shopların tamamına ceza verilmesi ve en az %80’nin kapatılması gerekirdi.
SÖZCÜ
http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/gumrukten-ihale-ile-satilan-kedileri-haytap-aldi-2-1459032/
Havyanlar hasta ve tedavi olmaları gerekiyor. Kimse bu kısmına yardım etmiyor. Hasta hayvanları sahiplendiremeyiz. Lütfen tedavilerine destek olun.