https://www.haytap.org/haytap-in-arkadaslari/tr/basinda-haytap/kuecuek-dostlara-bueyuek-destek-kpmg?anahtar=kpmg
KPMG ’den Haytap Hesaplarına Denetim : Küçük Dostlara Büyük Destek
HAYTAP ’ın tüm banka hesaplarına denetim hizmeti sunan, uluslarası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG Türkiye, HAYTAP’ın arkadaşları arasına katıldı. ( 2019-2021)
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Küçük dostlara büyük destek
Türkiye’yi hayvan hakları konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yapan HAYTAP, KPMG Türkiye tarafından ücretsiz olarak denetlenecek. Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat, “Dünyanın en önemli denetim, vergi ve danışmanlık şirketlerinden KPMG Türkiye’nin HAYTAP’a destek olması, Türkiye’deki hayvan hakları konusundaki farkındalığın yükseldiğini gösteriyor” diyor . HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat, KPMG Gündem Dergisi’nin sorularını yanıtladı.
HAYTAP’ın yürüttüğü projeleri anlatır mısınız? HAYTAP, kısa filmler, halkla ilişkiler çalışmaları, okul ziyaretleri, televizyon programları, broşürler, afişler, belediyelerle ortak çalışma yapıp astırılan billboardlar, etkin sosyal medya ve ulusal medya kullanımı ile hayvan hakları konusunda halkı bilinçlendirmek için çalışıyor.
Bu yıl başlayan hayvan hakları ile ilgili çocuk tiyatromuz Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Hayvanların haklarına dair tamamen uzmanların hazırladığı, profesyonelce sergilenen bir tiyatro düzenliyoruz. HAYTAP Eğitim Projesi kapsamında okullarda gösterime giren oyun yunus parkları gerçeğinden sirk gerçeğine, petshoplardan deneylere hayvan hakları ihlallerini çocuklara anlatıyor.
Projeler kapsamında gerçekleştirdiğiniz belli başlı çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’de büyük ölçekli birçok firma ve belediyeler ile çalışıyoruz. Getir, Çiçek Sepeti, Toyzz Shop başta olmak üzere birçok kuruluşla dostlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Ayrıca HAYTAP yararına düzenlenen etkinlikler ile barınaklara da destek oluyoruz.
Çalışmalarınızda ne gibi engellerle karşılaşıyorsunuz?
Tahmin edilemeyecek kadar çok engelle karşılaşıyoruz. Türkiye’de hayvan hakları ihlalleri o kadar yoğun ve şiddetli boyutlarda oluyor ki, bu işi üstlenen devletin kurumları bile gelen ihbarlara yetişemiyor. Geçen yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hayvan hakları ihlalleri için kendi kişisel e-postalarına gelen ihbarlardan kurtulmak ve bu işi düzene bağlamak adına vatandaşlar için hayvanhaklari@ormansu. gov.tr adlı bir yeni e-posta adresi oluşturdu. Hayvan ihlalinde başvuracak makam, arayacak telefon, e-postalarına bakacak bir yetkili bulamayan vatandaş çaresizlik içinde itfaiyeden muhtarlığa, derneklerden Tarım ve Orman Bakanlığı’na, belediyelerden gazetelere kadar herkesi arıyor. Her ilçede, kasabada, kentte hayvanlara inanılmaz derecede eziyet var. Ne yazık ki, bunların ancak binde biri medyada kendisine yer buluyor. Kamuoyunda infial yaratması ya da yaşanan olayın benzer katliamlardan biraz farklı olması, ayrıca Türkiye gündeminde önemli bir şey olmaması halinde haber olabiliyor. Önümüzdeki engellerden sadece biri bu.
HAYTAP olarak önümüzdeki bir başka engel ise diğer hayvanseverler! Hayvan haklarının savunulmasında bile olsa ideolojilerimizi, saplantılarımızı, bize doğumla öğretilen şartlanmaları aşamıyoruz!
HAYTAP’ın Facebook sayfasında hayvan hakkı savunucusu olduğunu iddia eden insanların yorumlarını inceliyorum.
Öncelikle şartlandırılmış beynin ürettiği bahanelerin ve cümlelerin ardından hayvanın hakkı ile ilgili iyi cümleler geliyor. Fanatikçe belediyesini ve siyasi partisini savunan arkadaşlar aynı zamanda hayvansever olduğunu iddia ediyor... Bu kişiler, belediyesi zarar görmesin, hayvan bakımevi kontrolü elinden gitmesin diye hayvanların zarar gördüğünü bile bile inadına belediyesine tutunuyor. Somut ihlale, somut soruna öncelikle ideolojik olarak yaklaşıyor, yardıma muhtaç canlılara değil belediyeye destek oluyor.
Fakat bu ve buna benzer engeller bizi yıldırmıyor. Tersine kamçılıyor, daha çok hırslanıp, azimle yolumuza devam etmemizi sağlıyor.
Projelerinizi kimler destekliyor? Yeterli desteği bulabiliyor musunuz?
HAYTAP onlarca tanınmış kurum ya da topluma mal olmuş rol modeller ile ses getiren projelere imza attı. Bu projeler kimi zaman Anadolu’nun ücra bir köşesine röntgen cihazı ya da mama bağışı, kimi zaman kulübe, bakımevi yapımı olarak hayvan dostlarımıza ulaştı. Kurulduğumuz 2008 yılından bu yana desteklendiğimizi söyleyebiliriz ancak hala yapılacak çok şey, yardım edeceğimiz çok hayvan dostumuz var.
Projeleriniz ile ilgili özel sektöre yönelik yaptığınız çalışmaları değerlendirebilir misiniz? Şirketler projelerinizi destekliyor mu?
Doğru insanlar ve doğru çalışmalar ile birçok proje gerçekleştirdik. Belediyeleri de ikna edince kazanan hayvanlar oldu. Örnek vermek gerekirse Çiçek Sepeti ve HAYTAP işbirliği ile Kütahya / Tavşanlı Belediyesi bakımevinde bir ameliyathane hayata geçirildi. Bunun yanında Migros ile ‘kalan tazeler küçük dostlarımıza’ projesiyle son kullanım tarihi yaklaşmış ürünlerin hayvan dostlarımızla paylaşılması için anlaşma sağlandı. Toyzz Shop ile Samsun’da kedi evleri yapıldı, CK Akdeniz Elektrik’in Akdeniz Bölgesi’nde yardıma muhtaç sokak hayvanlarına destek olması sağlandı. Bu ve buna benzer projeler hazırlıyor, hayvan dostlarımızı yalnız bırakmamaya çalışıyoruz. Bu yolda bizi destekleyenler olsa da gidecek çok yolumuz var.
KPMG Türkiye ile yaptığınız işbirliğinin detaylarını paylaşır mısınız?
KPMG Türkiye ile çalışmaya 2018 yılı itibarıyla başladık. Dünyadaki en önemli denetim, vergi ve danışmanlık firmalarından biri olan KPMG Türkiye’nin, HAYTAP’a destek olması bizi hem mutlu etti hem de gururlandırdı. Hayvan hakları için duyarlılığı ve farkındalığı artırmaya çalışırken, bu konuda gösterilen duyarlılık bize yürüdüğümüz yolda özgüven kattı. Programımız çerçevesinde KPMG Türkiye çalışanları için HAYTAP eğitim tiyatromuz sergilenecek.
KPMG Türkiye gibi bir şirketin bizi ücretsiz olarak denetlemesi büyük önem taşıyor. Her ne kadar, her yıl İstanbul Valiliği tarafından mutat olarak denetlensek de, sıradan bir denetleme yerine özellikle hesaplarımızın, bağışlarımızın, gelen paraların harcandığı yerlerin, faturaların doğru bir şekilde kullanıldığının denetlenmesi sanırım hayvan dernekleri arasında ilk kez olacak. Bu hem kendimizi kontrol altına almamızı sağlayacak hem de kamuoyuna karşı hayvan dostlarımız için gelen bağışların en doğru kanallarda doğru bir şekilde harcandığının ispatı olacak. Türkiye’de herkesin birbirinden şikayet ettiği, STK’ların sorgulandığı bir ortamda KPMG Türkiye’nin bu denetimi bizim için son derece önemli. Bundan sonraki yıllarda da bu denetimi sürekli olarak yaptırmak istiyoruz. Tüm defterlerimizi, kayıtlarımızı, banka hesaplarını kontrol etmeleri için profesyonel bir ekibe açtık, bu yüzden içimiz son derece rahat.
Sivil toplum örgütlenmesine ve güç birliğine neden bu kadar önem veriyorsunuz?
Güçlü olmadan güçsüzlere yardım edemezsiniz. Hayvan hakları hareketi, kedi ve köpekleri sevmek, yemek vermek, başlarını okşamaktan çok daha fazlasıdır.
Yıllardan beri vurguladığımız üzere, bu bir sivil toplum örgütü hareketi olmadığı sürece ses getiremezsiniz. HAYTAP’ın kuruluş amacı da zaten budur. Hem toplumda farkındalık çalışmaları yapmak hem de yasayla beraber tasanın oluşması için altyapıyı hazırlamaktır. Kaldı ki, toplumu arkanıza almadan, halkla ilişkiler çalışmaları yapmadan, devlet desteği ile sivil toplum örgütü işbirliğini sağlayamadığınız sürece yasaların kısırlaştırmaların da, hayvan beslemenin de tek başına anlamı yoktur. Çünkü insanlarda tasa olmayınca, bu sefer kısırlaştırılmış ve küpeli hayvanları gözünü kırpmadan yine öldürüyor. Demek ki toplum desteği sağlanmadığı, eğitim ve diğer STK’larla çalışmalar yapılmadığı sürece buraya harcanan emek, para ve enerji de boşa gidiyor.
Önce örgütleneceğiz, son günlerin popüler kelimesi ile kurumsallaşacağız ve bu şirketler üzerinde baskı grupları oluşturup, teminat içine bunun girmesi için aylarca
belki yıllarca ısrarlı bir şekilde çalışacağız. Hatta sadece bununla ilgilenen bir ekip oluşturacağız. Başından sonuna kadar, afişinden yazışmasına, toplantılarından televizyon sunumlarına kadar bu takım işi götürecek, takipçi olacak. Yani örgütlenmeden, güçlü bir ses olmadan, ne bu istemimizi, ne başka istemlerimizi devlete ya da özel şirketlere kabul ettirmek olası değildir. Taşı delen de suyun kuvveti değil damlaların sürekliliğidir.
HAYTAP’a çalışmalarında destek olmak isteyenler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Resmi banka hesaplarımıza düzenli bağış yapabilirler, www.haytapshop.com sitesi üzerinden sahipli hayvanlarına ürün alırken sahipsiz hayvanlara burs verdiklerini düşünebilirler, otel rezervasyonlarını www.sosrooms.com üzerinden yapabilirler. K hatta evlenme, nikah, sünnet düğünü gibi organizasyonların davet kartları için HAYTAP ile bilgi@haytap.org ile temasa geçebilirler. Bu yılki HAYTAP takvimlerinin yine sahipsiz hayvan fotoğraflarından oluşuyor, hiçbir şey yapamasalar bile bir takvim alarak katkıda bulunabilirler.
Kurumsal boyuttaki destekçilerimiz ve arkadaşlarımız arasına katılıp, gücümüze daha fazla güç katabilirler.