https://www.haytap.org/haytap-2008-yda-neler-yapt
HAYTAP 2008 ’de Neler Yaptı ?
HAYTAP’ın 2008 yılı içindeki en önemli başarısı , yıllardır bir araya gelemeyen bir çok hayvan hakları savunucularını ve derneği Türkiye’de ilk defa güçlü bir ses altında toplamayı başarması oldu. 2007 yılında başlayan çalışmalar 9 Temmuz 2008 tarihinde , HAYTAP EVİNDE tüm üyelere duyuruldu. Herkesin uzun yıllardır dile getirdiği birlik olalım temennileri bir rüya olarak gerçekleşti. Istanbul , Diyarbakır , Antalya , Adana ve Giresun illerindeki hayvan haklarını savunan duyarlı derneklerin kurucu dernek olduğu bu oluşumda kurulan birliktelik ile resmi tüzel kişilik kazanılarak FEDERASYON olundu. Federasyon olmanın hemen akabindeki çok kısa sürede , 2008 yılının sonuna yaklaşıldığında , federasyon bünyesine Çanakkale , Kocaeli ve Eskişehir ‘den de katılımlar olmasıyla üye dernek sayısı 8 e , resmi temsilci sayısı 47e çıktı. Devlet makamlarına ancak örgütlü ve kurumsal bir çalışma ile seslerini daha iyi duyurabileceğine inanan , devlet makamlarını dağınık olarak değil ancak birlikte ve dayanışma hali içinde olan , aynı davaya inanmış bir çok kişinin bir araya gelmesi ile bu birlikteliğin oluşması , sanırız 2008 yılında HAYTAP ın Türkiye’deki en büyük başarısı idi. Önümüzdeki aylarda aynı uğruda mücadele eden , bilinçli , bilimsel ve takım ruhuna sahip çok daha fazla gerçek ve tüzel kişinin bu çatı altında toplanacağının da sinyalleri Bitlis’ten Marmaris’e kadar gelmeye başladı.
2- Mayıs ve Temmuz aylarında haftalarca süren Istanbul toplantıları ile HAYTAP’ın bel kemiğini oluşturan ekipler ile birebir tanışmalar sağlandı , görev dağılımları yapılmaya başlandı ve yeni arkadaşlarla bizlerin prensipleri ile yola devam edecek arkadaşların durumunun tesbitinde bu günler süren Istanbul toplantılarının çok büyük faydası oldu. Beraber çalışamayacağına inandığımız , ulusal çapta bir takım ruhu içinde hareket edemeyeceğini belirten arkadaşlarımız maalesef bizlerden ayrılarak , yerel bazda çalışmalara devam etme kararı aldılar.
3- Istanbul bahar toplantılarının yapıldığı zamanlarda büyük bir talihsizlik yaşandı ve Antalya’da Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı en büyük hayvan katliamlarından birisine tanık olunurken , Antalya Varsak ormanlarında gönüllülerimiz bir çok öldürülmüş hayvan cesedi ile karşılaştı. HAYTAP , yine bu olaya müdahele edip kısa zamanda en etkin biçimde protesto gösterisi düzenledi. 14 Haziran 2008 tarihinde saat 14te tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak hem bu olayı kınadı hem de orada ölen hayvanlar adına bulundukları illerde tüm arkadaşlarımız yakınlarındaki ormanlara zeytin fidanı diktiler.
4- Gebze’de düzenlenen bir açılışta HAYTAP olarak stand kuruldu ve Çevre Bakanı sayın Veysel Eroğlu ile kısa da olsa görüşme sağlanarak Antalya’da yaşanan bu katliam ve yasa değişikliği istemimiz tekrar gündeme getirildi.
5- Temmuz ayında Istanbul toplantılarının devamı olarak Ankara’da da ulusal örgütlenme ve birlikte hareket edebilmek adına iki gün süreli Ankara toplantıları yapıldı , Anadolu’da ve Ankara’da kendileri ile takım ruhu içinde çalışabileceğimiz arkadaşlar belirlendi , katılımcılara hayvan hakları , mevzuat , hukuki durum , yasanın eksiklikleri , başarılan illerdeki tecrübeler konusunda bilgi paylaşımı sağlandı , birbirini tanımayan bir çok Anadolu ilindeki temsilci ve derneğimiz fiili olarak tanışma olanağı sağlamış oldu.
6- Istanbul Barosu hayvan hakları komisyonu ile hayvan hakları konusunda o dönem platform olan ekibimiz Türkiye’de ilk defa hayvan haklarının hukuki anlamda da savunulduğunu göstermek üzere baro çatısı altında yaklaşık 7 saat süren bir panel düzenledi. Bu panelin tüm ses kayıtlarını da içeren kitap İstanbul barosunun da katkıları ile yayınlandı. Hayvan Haklarına hukuki yaklaşım adlı bu kitap da Türkiye’de hayvan haklarının ilk defa bir kitap içinde Yargıtay kararlarından , hukuki görüşlere kadar bu konuda bilgi sahibi olan bir çok hukukçunun da görüşlerine kadar yer almasını sağladı. Kitap kısa sürede bu konuyla ilgilenenler tarafından yoğun ilgiyle karşılaştı. Büyük bir boşluğu doldurdu. Kitap bir çok Yargıtay üyesine , medya mensubuna , TBMM üyelerine , bakanlıklara kadar gönderildi.
7- Yerel yönetimler , üye derneklerimizin katkıları ile Anamur , Düzce , Diyarbakır , Istanbul gibi bir çok ilde HAYTAP ‘ın yerel yönetimlerle yapmış olduğu görüşmelerle ile bu bilboardları asıldı. Bunun yanında , gerek tanıtım gerekse yerel yönetimleri hayvan hakları konusuna daha duyarlı olmaya ikna edebilmek ve onlarla işbirliği içinde çalışabilmek için broşür ve afiş basılması için çalışmalara başlandı.
8- İdari makamlara sayısız dilekçeler yollandı , belediye başkanları başta olmak üzere birçok görüşme sağlandı. Özellikle Ege Koordinatörimiz Funda Ersoy , Ege bölgesinde hemen hemen tüm sıkıntılı olan barınaklara girdiler , belediyeleri ikna yolu ve işbirliği yolunu göstererek bir çok başarılı çalışmaya imza attılar. Belediye karşısında bizleri layıkıyla temsil edecek , egolarına yenilmemiş yepyeni ekiplerle alternatif çözümler sunuldu.Kuşadası, Fethiye , Ayvalık , Küçükköy, Altınova gibi bir çok yerde kısa zamanda büyük işler başarıldı
9- Usta film yönetmeni Halit Refiğ ile işbirliği yapılarak , kendisinin yıllar önce çekmiş olduğu KÖPEKLER ADASI filmi Beyoğlu sinemasında HAYTAP ın girişimi ve sanatçı camiasının da katılımıyla sunuldu. Film tekrar gündeme getirildi. HAYTAP tarafından usta yönetmene şilt verildi.
10- Antalya’da düzenlenen Akdeniz Çevre Platformu’na (AKÇEP)’e , HAYTAP konuşmacı olarak davet edildi ve Türkiye’deki hayvan hakları sorunu , çözümleri , yasal değişiklik nedenleri , mevcut durum somut önerilerle tekrar masaya yatırıldı. Farklı illerden gelen bir çok katılımcının olduğu bu toplantıda HAYTAP ın katetmiş olduğu başarı ve çalışmalar diğer katılımcı dernek ve platformlar tarafından takdir edildi. Akçep sonuç bildirgesi yayınlandığında da bu sene hayvan hakları ihlalleri ve yapılması gerekli çalışmalar da bu bildirinin içine koyuldu.
11- Federasyon evinin kurulması ile yeni katılımcılara HAYTAP EVİ CUMARTESİ TOPLANTILARI adı altında bilgilendirmeye yönelik toplantılara başlandı. Yeni katılımcılara tasarım grubundan , petshoplara , hayvanat bahçesinden deney grubuna kadar yeni görev dağılımları oluşturulmaya başlandı.Hizmet içi eğitim çalışmalarına başlandı. Yeni gelen katılmak isteyen kişilerle yeni ekipler kurulma girişimleri başladı ve bu çalışmalar halen devam etmekte. Hayvan haklarının kedi köpeğin başını sevmekten çok daha geniş kapsamlı bir hareket olduğu , gönüllü çalışmalarının internet yerine daha çok sinerjinin oluştuğu birebir görüşmeler , ekip çalışması ve eğitim ile olduğu vurgulanmaya devam etti. Bir çok yeni arkadaş kazandık , bir çoğu ile eskisinden daha verimli ürünler çıkmaya başladı.
12- HAYTAP ‘ın , Istanbul barosu hayvan hakları komisyonu ve İstanbul Veteriner hekimler odası ile beraber uzun yıllardır üzerinde çalıştığı , bir çok dernek ve kişinin de görüşüne başvurarak hazırladığı yasa teklifi uzun çabalar sonucu AKP ve CHP li milletvekilleri tarafından meclise sunuldu , kanunlar ve kararlar dairesinden geçti ve ilgili komisyonlarda görüşmeler yapıldı. Bunun öncesi ve sonrasında meclis ile birebir görüşmelerden , kitapların dağıtımına , yazışmalara kadar bir çok arkadaşımız seferber oldu. Milliyet , Radikal ve Fanatik gazetelerinde yasa değişikliği ile ilgili büyük ilanlarımız çıktı.
13- Büyükçekmece göl havzasına Istanbul Büyükşehir belediyesi tarafından moloz dökümü nedeniyle göl havzasının kurumasına neden olacak ve bu nedenle oradaki binlerce yabani hayvanın ve göçmen kuşun ölümüne neden olabilecek hatalı bir idari işlemin iptali için idare mahkemesine federasyonumuz tarafından yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açıldı. Dava ise halen devam etmekte.
14- Ağustos ayında Zeytinburnu belediyenin işletmiş olduğu Zeytinburnu barınağına içeriye gönüllülerin alınmaması , hayvanların durumunun barınakta bulunmaya elverişli olmaması nedeniyle Bakırköy 7 sulh hukuk mahkemesi tarafından tespit yaptırıldı. Alınan bilirkişi raporu bu barınağın barınak özelliklerine haiz olmadığını ve kapatılması gerektiğini vurguladı . Bunun üzerine belediye temsilcilmierimize 10 milyarlık manevi tazminat davası açtı. ( davalar halen devam ediyor )
15- Kurban bayramı sırasında gönüllülerimizin çoğu , ulaşabildikleri barınaklara gidip yardımcı olmaya çalışırken bunlardan en dramatik olanı Istanbul Güngören’deki belediye barınağının sahipsiz ve acınası hali idi. Görüntülerin ve yazışmaların CNN Turk televizyonuna aktarılması ile yaklaşık 5 gün boyunca bu barınak üzerine televizyonda yayınlar ve röportajlar yapıldı , arkadaşlarımız yaşadıkları durumu tüm Türkiye’nin gözü önüne sererek büyük bir çalışmaya imza attılar.
16- Yılın en önemli çalışmalarından birisi halen gösterimde olan Istanbul’daki sokak hayvanları sorununa bir belgesel bakış açısıyla değinen İZ TV kanalı ile yapmış olduğumuz çalışma idi. Bu televizyon belgeseli 2010 yılına kadar sürekli olarak televizyonlarımızın Digiturk 88.kanalında dönmeye devam edecek. Tüm görüntülerin ve konuşmaların bütün çıplaklığı ile yansıtıldığı bu belgesel , doğru insanlarla çalışıldığı , doğru insanlarla röportaj yapıldığı zaman aslında ne kadar önemli ürünlerin de ortaya çıktığını ortaya koyan başarılı bir yapım oldu.
17- Bunun yanında yıl içinde Haytap ekibi olarak defalarca gazetelere , televizyonlara , internet haber sitelerine hayvan hakları hareketinin kurumsallaşması , örgütlü ve hukuki bir yapı içinde devam etmesi için sayısız haber çıkarken , başta Newsweek dergisi olmak üzere bir çok kitle iletişim aracında hukuki görüşlerimiz yayınlandı , afişlerimiz çıktı , üye derneklerimizin konser ve stand organizasyonları başta olmak üzere bir çok çalışması oldu.
HAYTAP’IN 2007 YILI FAALİYETLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ